De kick-off meeting van het samenwerkingsverband ThreeC was gebaseerd op een paper over circulaire economie, speciaal voor deze meeting geschreven door M.J. De Wolf, professor aardrijkskunde aan Fontys Universiteit Tilburg.

Dr. T. Scholze, geoloog en pedagoog uit Göttingen, ging meteen in discussie maar vrij snel werd een consensus bereikt over het uitgangspunt. Welke termen je gebruikt doet er uiteindelijk niet toe: het gaat om een nieuw business model met als streefdoel producten zo te ontwerpen dat ze van begin tot eind veilig en herbruikbaar zijn. Dit is een vorm van duurzaam ondernemen die competitief en winstgevend is. Hierdoor worden ecologische en zakelijke belangen gecombineerd. Er zijn al heel wat toepassingen van dit idee in de industrie en veel technische innovaties focussen hierop.

De Vrije Sint-Lambertusscholen Westerlo en omgeving liggen mee aan de basis van dit project. "We zullen dit realiseren met acht partners uit Nederland, Estland, Portugal, Tenerife, Finland, Duitsland (2) en België. We zijn ervan overtuigd dat de economie wereldwijd in deze richting zal evolueren om onze leefomgeving te verbeteren én om een redelijke levensstandaard voor elke aardbewoner te realiseren," aldus VSLS Westerlo.

Het ThreeC project (= Creating Competences for a Circular economy) zal lesmodules, tips voor stages, evaluatiemethodes en validatiesystemen van formeel en informeel leren uitwerken. Op die manier willen we jongeren aanmoedigen om overal waar ze zullen wonen en werken alert te zijn voor deze doelstellingen.

Leerkrachten kunnen internationale trainingen volgen om deze competenties aan te leren en Prof. A. Baldaque van de Universiteit van Porto wil in 2016, op basis van de opgebouwde expertise, een post graduaat aanbieden voor ondernemerscompetenties in een circulaire economie. Euneos (Finland) zal op zijn beurt internationale cursussen voor leerkrachten ontwikkelen, waarin de competenties getraind worden.

Uit al de discussies is een strak plan gegroeid dat binnen twee jaar gerealiseerd wordt met de financiële steun van Erasmus+.